woensdag 2 september 2015

Stamceldonor

Het is alweer een tijdje dat ik heb zitten bloggen. Drukte en vakantie zorgden ervoor dat ik er gewoonweg niet aan toe kwam.
Deze keer wil ik echter iets schrijven wat niet zozeer te maken heeft met mijn interesses in interieur, shoppen en dergelijke.
Nee, deze keer wil ik schrijven over iets wat mij de afgelopen maand erg bezig heeft gehouden...Dennis VerweijenDit is Dennis Verweijen, een 35 jarige man uit Uden, mijn woonplaats.
Begin Augustus las ik een stukje over hem in de plaatselijke krant over zijn ziekte en zijn verhaal.
Dennis heeft acute myeloide leukemie en heeft niet lang meer te leven. 
Inmiddels heeft hij 2 chemokuren achter de rug maar die hebben hem niet kunnen helpen.
Hij is volledig afhankelijk van een stamceldonor en aangezien hij geen geschikte donor in zijn familie kan vinden is hij op zoek naar een anonieme donor.
Dit zal zijn enige kans op overleven zijn.
De dagen erna zag ik zijn foto en verhaal steeds vaker langskomen op Facebook en andere Social Media.
Ik werd zo getroffen door zijn verhaal en ging het internet op om te kijken wat "Stamceldonor" zijn dan wel precies inhield.

Als mensen lijden aan leukemie of een andere dodelijke ziekte, wordt vaak gekozen voor stamceltransplantatie omdat het eigen beenmerg te zwak is om de ziekte aan te vechten.


Het beenmerg van de patient functioneert niet meer waardoor er een transplantatie nodig is.
Dit kan op verschillende manieren.


1. Met stamcellen van de persoon zelf

2. Met stamcellen van een familielid
3. Met stamcellen van een (anonieme) donor

Het is heel belangrijk dat de donor dezelfde cel typering heeft als de patient en de match moet dan ook 100% zijn, vandaar dat vaak in familiekring wordt gezocht naar een geschikte donor.
Dat lukt in 30% van de gevallen.
Maar vaak is er geen match en zijn deze mensen volledig afhankelijk van een anonieme donor, dus maar liefst 70%!!!

Deze onbekende donor moet dan wel dezelfde celtypering hebben als de patient, waardoor er dan ook vaak een match gevonden kan worden binnen de eigen bevolkingsgroep.
Een patient van bijvoorbeeld Afrikaans/West Europese afkomst heeft dan ook het meeste succes op een match als de donor dezelfde afkomst heeft.

Ik ging zoals gezegd het internet op en werd getroffen door vele verhalen van mensen en kinderen over de hele wereld die op zoek zijn naar een donor, hun laatste kans op leven...


Jelle (28 jaar) rechts op de foto lijdt aan lymfeklierkanker, zijn enige kans op leven is een stamceldonor


De 2 jarige Elsie maakt alleen nog kans om ouder te worden als er een donor voor haar gevonden wordt. De moeilijkheid in haar geval is echter dat ze half Indiaas-half blank is en er een groot tekort aan donoren  is in deze bevolkingsgroep


+
De 15 maanden oude Nele uit Duitsland heeft leukemie, ze wacht op een donor ergens in de wereld die haar leven kan redden

Seyran ( 19 jaar) uit Nederland lijdt ook aan leukemie, haar broer is geen match en er wordt koortsachtig gezocht naar een donor binnen de Turkse gemeenschap omdat dat de kans vergroot op een match


Dit zijn slechts enkele van de vele duizenden mensen die wereldwijd leven tussen moed en wanhoop op de kans op leven.
Dit raakte mij zo enorm...wat als jij of je eigen kind of familielid volledig afhankelijk is van een anonieme donor?
Ik besloot contact op te nemen met Europdonor.
Na een korte online vragenlijst kreeg ik binnen enkele dagen een pakketje thuis gestuurd waarmee ik zelf met een wattenstaafje wangslijmvlies kon afnemen.
Met een simpel wattenstaafje die in het toegestuurde pakketje zat, nam ik wangslijmvlies af, dit gaat per post naar Europdonor.
De HLA-typering en andere relevante gegevens van de donor worden anoniem geregistreerd in het Bone Marrow Donors Worldwide (BMDW)
Hierin staan gegevens van miljoenen stamceldonoren, artsen kunnen hier zoeken naar geschikte donoren voor hun patient.
Mocht er een match zijn dan word je opgeroepen om stamcellen af te staan. 
De kans dat dit gebeurt is erg klein, misschien word je zelfs nooit opgeroepen maar de kans bestaat van wel.
De donor krijgt dan gedurende een aantal dagen medicijnen toegediend die ervoor zorgen dat er extra stamcellen worden aangemaakt.

Deze kunnen op 2 manieren worden afgenomen.

1. Via een beenmergdonatie (onder gehele narcose)
2. Door middel van bloedafname uit de arm

De tweede optie spreekt mij persoonlijk het meeste aan en is ook doorslaggevend geweest om donor te willen worden. 
Ik heb het niet zo op dikke spuiten!!

Na afloop heb ik de wattenstaafjes in een envelop retour gestuurd en is het nu afwachten of ik ooit een oproep krijg.Misschien wel nooit...maar stel je voor dat door een beetje bloed van jou het leven van iemand anders gered kan worden?
Dat je eigen kind doodziek is en je volledig afhankelijk bent รณf er iemand op de wereld in de databank staat die zijn/haar leven kan redden.

Daarom roep ik ook bij deze iedereen die dit leest op om stamceldonor te worden.
Ben je tussen de 18 en 45 jaar en dan kun je je aanmelden via deze site , hier vind je tevens antwoord op al je vragen.
Twijfel niet en geef je op!!


Dennis Verweijen, onlangs getrouwd met zijn vriendin14 opmerkingen:

Unknown zei

Mooi! Ik zal er eens over nadenken

methartzielvansil zei

Ongelooflijk-daar denk je zelden diepgaand over na. Wat goed dat je mee doet. Mijn uitgangspunt is altijd: behandel een ander zoals jezelf behandeld zou willen worden. Ik ben 50 plus dus niet meer geschikt. Ik hoop op een match voor allen die het nodig hebben-♡

Stik en Steek zei

Ik zou het eigenlijk ook moeten doen, mijn neef van 19 is vorige maand gediagnostiseerd met acute lymfatische leukemie. Zwaar kl*te natuurlijk en je voelt je zo machteloos. Dit geeft wel het idee dat je wat zou kunnen doen.

Doormijnrozebrilletje zei

Heel fijn Miriam dat je dat wilt doen, fijne avond ๐Ÿ˜š

Doormijnrozebrilletje zei

Zo is dat, stel dat het je kind overkomt of jezelf, dan hoop je toch ook dat er iemand is die je kan redden.en dat kan alleen als je geregistreerd staat. Kleine moeite maar het kan echt levens redden, dankjewel voor je reactie ๐Ÿ˜š

Doormijnrozebrilletje zei

Moet je echt doen! Jij als familielid hebt zelfs nog een grotere kans dat je hem kunt helpen! Ik wens je heel veel sterkte met je neef, zo oneerlijk op zo'n leeftijd...๐Ÿ˜š

Ingeborg Simone zei

Wat goed dat je dit onder de aandacht brengt. Ik ga het ook doen, de foto van die meisjes deed m'n hart breken... :-(

His zei

Ik heb me, na het lezen van jouw verhaal, meteen aangemeld.
Vooral met het gevoel, het zal je kind maar zijn...

Doormijnrozebrilletje zei

Ja hรจ Ingeborg, die verhalen over kinderen komen bij mij ook het hardste binnen...fijn dat je je gaat opgeven!

Doormijnrozebrilletje zei

Wat fijn His! Inderdaad het zal je kind maar zijn ja....

thuisopnummer14 zei

Wat goed van je Maruska! Ik ben wel al jaren bloeddonor maar weet zo niet of dat hier ook voor gebruikt wordt. Toch eens uitzoeken! En anders aanmelden. X

Doormijnrozebrilletje zei

Volgens mij niet Gertrud, zou zeker eens informeren want je zal maar iemand ermee kunnen helpen. Wat goed dat je sowieso al bloeddonor bent!

Unknown zei

Jeetje wat goed, ik ga me ook aanmelden! Ik ben al geregistreerd orgaandonor, maar hier had ik nooit aan gedacht. Thanks voor de tip, misschien ga ik er ook een artikel over schrijven. Zou super zijn als er veel mensen gaan aanmelden!!!!

Doormijnrozebrilletje zei

Goed van je Maris, zou goed zijn inderdaad als jij er ook aandacht aan zou besteden op jouw blog. Daar bereik je vast veel mensen mee. Zou fantastisch zijn als veel mensen zich zouden opgeven!